A fülfájás okai

A fülfájás okai

Igen kellemetlen, ha fülünk el kezd fájni. A fülfájást leggyakrabban pedig a fül különböző betegségei okozzák. Most tekintsük át, hogy mik is lehetnek ezek.
 

füldugó

Amikor a dobhártya saját betegsége okozza a fülfájást

A betegség a hólyagos dobhártyagyulladás, a myringitis bullosa. Gyermekkorban eléggé gyakori, de sajnos mind a köztudatból, mind az orvosi tudatból hiányzik. Erről a betegségről akkor beszélünk, mikor a dobhártya három rétege közül kettőt szétfeszít egy vírusfertőzés következtében felszaporodott híg folyadék. Az így kialakuló, folyadékkal telt hólyag néhány napig okozhat problémát, ezalatt azonban nagyon erős a fájdalom. Kezelést nem igényel, a hólyag kialakulása után magától gyógyul. Nem kell antibiotikummal kezelni és nem kell felszúrni , csupán helyi fájdalomcsillapításra van szükség.
 

Amikor a külső hallójárat begyullad

E külső hallójárat gyulladás tulajdonképpen egy speciális helyen kialakult bőrbetegség. Leggyakoribb oka a fülbe jutott víz, ami fellazítja a csontos hallójáratot bélelő vékony bőrt, melybe így behatolnak az ott élő baktériumok. Nagyon erős fájdalommal jelentkezik, sokszor elhúzódó betegségről van szó, és eléggé jellemzőek rá az éjjeli fájdalmak. Antibiotikumokkal és szteroidokat tartalmazó fülcseppekkel lehet kezelni. A hallójáratban dugulásérzés mellett gyengébb vagy erősebb fájdalmat okozhat egyszerű fülzsírdugó is, melyet szakembernek kell eltávolítania.
 

Ha a középfül betegszik meg

A középfül egyik betegsége, ha dobüregi vákuum alakul ki, ami akkor következik be, ha az üregben lévő levegő felszívódik, így az üregben negatív nyomás alakul ki. Ha ez a fülkürt valamely ok miatt nem képes a felszívódó levegőt pótló buborékok átengedésére, a dobüregi nyomás alatta marad a környezeti levegő nyomásának. A dobhártya két oldalán uralkodó nyomás különbözősége miatt a hártya benyomódik (behúzódott dobhártya), feszül, ami fájdalmat, illetve enyhe halláscsökkenést okoz. Jellemző tünete a betegségnek a fülzúgás és a szédülés is. A kezelés célja, hogy helyreállítsuk a fülkürt működését. Ez akkor következik be, ha meggyógyul az orr, az orrmelléküregek és az  orrgarat által alkotott egység.

A középfül másik betegsége az úgynevezett vírusos középfülgyulladás, amikor a középfülben genny ugyan nincs, a dobhártya vékony, de vörös. Ez a betegség nagyon fájdalmas is lehet, mégsem igényel antibiotikus kezelést, csak intenzív fájdalomcsillapítást. Nem ritkán azonban a vírus által legyengített szervezetben (fülben) második fázisban (esetleg órák alatt) baktériumok telepednek meg és gennyes gyulladást okoznak.

Szintén a középfül betegsége a gennyes középfülgyulladás, aminek kialakulásának lényege, hogy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Rövid idő alatt a dobüregben (középfülben) genny keletkezik, és a dobhártyán is jellegzetes változások lépnek fel. Ez a betegség általában nagyon fájdalmas, különösen akkor, ha a genny nyomása a dobhártyát kifelé feszíti. Antibiotikummal kell kezelni.

Fülcseppek

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem
Újdonság

Dolorgiet med Fájdalomelleni fülspray 20 ml

Dolorgiet med Fájdalom elleni fülspray 20 ml

Enyhíti a fájdalmat, a bőrpírt és a viszketést. A külső hallójárat gyulladása esetén alkalmazható.

Ár: 2850 Ft
Megnézem
Vélemények (1)